četrtek, 29. marec 2012

Pomladni nakit

Pomlad je v polnem razcvetu. Odložili smo zimska oblačila in si nadeli lažja. In to je kot nalašč tudi priložnost za nov nakit. V dvanajsti oddaji Ustvarjalnih iskric smo zato reciklirali in si tako naredili čisto poseben - unikaten pomladanski nakit.

Za takšen nakit potrebujemo:
- bombažne majice (odslužene) različnih barv,
- univerzalno lepilo,
- lesene kroglice,
- ostanke usnja (ali malce močnejše tkanine)
- škarje.

Bombažno majico razrežemo na cca 1,5 cm široke trakove. Prepognemo in začnemo trak zvijati v zvitek.

Ko je končan, na hrbtno stran prilepimo krogec iz usnja. V tem primeru sem uporabila kar nosilno vrečko, ki je iz materiala (žal mu ne vem imena), se pa ne para. :o)
Naredimo več različnih barv zvitkov in iz njih sestavimo obesek.
V prvem primeru sva tudi za trak uporabili trakove zelene majice, jih delček spletli v kitko in nanizali nekaj lesenih kroglic. Skratka, kot vedno - pri oblikovanju nakita se prepustite svoji domišljiji.
Je pa material zelo uporaben. Kar poglejte, kaj vse sva s Katarino še ustvarili:
Fantazijska ogrlica

Lasna sponka
Obesek za ključe
Broške žal nimam pofotkane, jo pa ob priliki pokažem. In prav vsi, ki so videli izdelke, so bili navdušeni. Zato - hitro v omare, poiskat stare, premajhne majice in tudi vi boste hitro lastniki čisto svojega pomladnega nakita.
Uživajte pri ustvarjanju!




Lutke

Na prvi pomladni dan - 21. marca - praznujemo tudi svetovni dan lutk. In ker je bila enajsta oddaja Ustvarjalnih iskric ravno na ta dan, smo tudi temo oddaje posvetili lutkam.
S Katarino sva ustvarjali lutke na kuhalnici.
Kaj za njih potrebujemo:
- kuhalnico,
- trši barvni papir,
- lepilo za papir,
- vrvico,
- ostanke volne,
- flomastre,
- škarje.

Kuhalnica predstavlja osnovo lutke. Iz barvnega papirja izrežemo oblekico za lutko, ki jo želimo narediti.
Iz vrvice oblikujemo noge in roke in jih prilepimo na hrbtno stran obleke. Iz volne oblikujemo lase in jih prilepimo na kuhalnico. S flomastri narišemo še obraz in že se lahko igramo lutkovno gledališče.

Uporabite svojo domišljijo. Namesto papirja lahko uporabimo tudi blago, penasto gumo ... Skratka pustite domišljiji prosto pot ...

Ste prepoznali iz katere pravljice prihajajo lutke na fotografiji?

petek, 16. marec 2012

Pomlad je tu!

Pomlad se prebuja. V desetih Ustvarjalnih iskricah smo zato izdelovali dve pomladni živalci. Pikapolonic in metuljčkov se sama vedno zelo razveselim.

Pikapolonico za srečo imam zato skoraj povsod, na torbici, na pisalni mizi, na nočni omarici, med svinčniki. Ljubke prinašalke sreče so. Izdelamo pa si jo lahko zelo hitro tudi sami.

Potrebujemo:
- leseno kroglico,
- črn alkoholni flomaster,
- črn trak,
- košček črne kosmate žičke,
- ostanke rdečega in belega papirja (lahko oči migice)
- lepilo za papir.
- škarje.

Leseno kroglico pobarvamo s črnim flomastrom. Predstavljala bo telo naše pikapoke. Iz rdečega papirja izrežemo krila in narišemo pike. Prilepimo jih na telo. Kosmati žički porežemo dlačice in oblikujemo tipalke.
Skozi luknjico napeljemo črn trak (elastiko), da bomo pikapoko lahko obesili na torbico ali ključe. Spodaj jo zavozlamo, zgoraj pa utrdimo tako, da potisnemo v luknjico tipalke (lahko s kapljico lepila).
Če želimo pikapoki izrežemo še okrogel rdeč nosek (lahko prilepimo tudi leseno rdečo kroglico) in oči.
In že je tu, da nam prinaša srečo.
Saj poznate tisto:
"pikapolonica zleti v nebo
in mi prinesi zlato kolo," kajne?

Da pa bomo pomlad prinesli tudi v naše domove, si lahko zelo hitro izdelamo tudi pomladni magnetek - metuljčka.

Potrebujemo:
- filter za kavo,
- kosmato žičko,
- flomastre,
- magnetek,
- škarje in lepilo.

Filtru za kavo na eni strani odrežemo rob, ko ga razpremo, dobimo krila. Če filtra nimamo doma, lahko uporabimo navaden papir in ga izrežemo v obliko metuljevih kril.
Krila poljubno pobarvamo.
Iz kosmate žičke oblikujemo telo skupaj s tipalkami in z njo pritrdimo krila. Metuljčku prilepimo še magnetek in že lahko krasi naš hladilnik.

Veselo ustvarjanje. In ne pozabite. Ustvarjalne iskrice z novimi idejami za spretne prstke vas na vaši televiziji VTV čakajo vsako sredo ob 18. uri. V naslednji oddaji se bova s Katarino poigrali z lutkami.

četrtek, 8. marec 2012

Darilo za mamico

Danes je osmi marec, zato smo v včerajšnji deveti oddaji Ustvarjalnih iskric pripravili darilo za mamico.
Idejo o "vloženi sliki" sem že pred časom videla nekje na netu. Kozarec, ki tako postane okvir za fotografijo, je odlično darilo za našo mamico, babico, teto ...

Potrebujemo:
- kozarec za vlaganje,
- svojo fotografijo,
- trak barvnega malce tršega papirja (100 g),
- lepo misel ob prazniku,
- drobne dodatke,
- škarje.

Fotografijo odrežemo tako, da jo lahko vložimo v kozarec, da je ravno dovolj velika za stekleno površino našega kozarca. Prav tako trak barvnega papirja, ki naj se natančno prilega kozarcu (ko ga zvijemo v tulec). Na ta trak lahko napišemo sporočilo oziroma voščilo za mamico, ji napišemo kakšno lepo misel. Pri tem pazimo, da je voščilo napisano tako, da se bo videlo na drugi strani kozarca -  ko bomo trak zvili v tulec.
Sledi "vlaganje" fotografije. Trak rahlo zvijemo in damo v kozarec, takoj zavzame obliko le-tega. Na del, kjer ni voščila pred trak "vložimo" še fotografijo. Okvirček je tako pripravljen, da ga okrasimo. Lahko s trakcem, koščkom vrvice, kakšno pentljico, okraskom iz papirja, lesa, perlico, gumbkom. Skratka domišljiji pustimo prosto pot.

Mamici ob prazniku ponavadi podarimo tudi cvetje. Tokrat smo izdelali šopek iz papirja, ki bo našo mamo še dolgo razveseljeval.
Potrebujemo:
- a4 list malce tršega (100 g) zelenega papirja,
- ostanke barvnih papirjev za cvetove,
- lepilo za papir,
- škarje.

Zelen list prepognemo in na prepogibu narežemo na trakove v spodnjem delu pustimo cca 3 cm nerazrezan del.


Zvijemo v rolico in na nerazrezanem delu zlepimo.

Dobili smo osnovo šopka. Narezane trakce oblikujemo v stebelca šopka. Iz barvnih papirjev izrežemo pisane cvetove in jih nalepimo na stebelca. Šopek je pripravljen.
Seveda sta obe darilci primerni tudi za obdarovanje ob materinskem dnevu, ki bo tukaj konec meseca. Pa še reciklirali smo ponovno.

sobota, 3. marec 2012

Ptičja krmilnica

Zima se je sicer že skoraj poslovila, vendar smo kljub temu v naši osmi oddaji Ustvarjalne iskrice ustvarjali ptičjo krmilnico in reciklirali. Torej smo spet opravili dve dobri deli. ;o)

Za ptičke moramo pozimi, predvsem v snegu in mrazu, ko si ne morejo sami poiskati hrane, poskrbeti ljudje. Ptičke nam kasneje v letu to s svojim petjem in uničevanjem škodljivcev v sadovnjakih bogato poplačajo.

Za preprosto ptičjo krmilnico potrebujemo:
- plastično steklenico,
- 2 plastična krožnika,
- univerzalno lepilo,
- nekaj ostankov samolepilnih tapet,
- škarje,
- olfa nož in
- košček vrvice.
Najprej prosimo za pomoč starše (ali odraslo osebo). V pokrovček steklenice namreč nmoramo narediti luknjico. To pa najlažje storimo tako, da koničast predmet (lahko izvijač) segrejemo nad ognjem (vžigalnik, sveča) in naredimo luknjico.

Druga pomoč odraslih bo potrebna pri izrezovanju odprtine, skozi katero bodo semena počasi drsela na krožnik - krmišče.

Malce nad dnom steklenice izrežemo tri odprtine visoke in široke cca 2 cm.


Oba plastična krožnika zlepimo skupaj, da dobi krmilnica potrebno trdnost, nanju na sredino prilepimo še steklenico, ki smo jo prej s samolepilnimi tapetami še malce okrasili.
Počakamo, da se posuši. V steklenico s pomočjo lijaka nasujemo zrnje. Skozi zamešek napeljemo vrvico, ko jo v notranjosti dobro zavozlamo. Privijemo zamašek in krmilnico obesimo na drevo. Ptički bodo kmalu prišli na gostijo.
Ste vi letošnjo zimo poskrbeli za ptičke?