torek, 29. maj 2012

Figurice iz cofkov

Cofki so bili včasih zelo popularni. Vsak ostanek volne, ki je ostal mami po pletenju, smo otroci uporabili za izdelavo cofkov. Iz njih si lahko ustvarimo lušne figurice, če le prepustimo domišljiji prosto pot. V dvajsetih Ustvarjalnih iskricah sva zato s Katarino ustvarjali iz cofkov.

Potrebujemo:
- trši papir (ostanek),
- volno,
- ostanke filca,
- oči migice,
- škarje.

Iz tršega papirja izrežemo dva obročka.
Nanju začnemo navijati ostanke volne.

Ko je obroček dovolj navit, po robu (med obema papirnatima obročkama) volno prerežemo

Ko je navitek prerezan, ga med obročkoma trdno zavežemo.
Odstranimo obročka in voilá cofek je tu.
Sedaj iz njega z dodatki izdelamo različne figurice:

sovico 
(iz filca izrežemo dva kroga, kljunček in krili, prilepimo na cofek, prilepimo še oči)

miško
(iz ostankov tršega papirja izrežemo ušesa in smrček, iz filca repek, iz volne pa brčice. Vse skupaj prilepimo na cofek)


čmrlja
(volno navijemo v plasteh - črnih in rumenih, iz filca izrežemo krila in jih prilepimo na cofek. prilepimo še oči)

pajka
(iz kosmate žičke oblikujemo noge in jih prilepimo na cofek, prilepimo še oči)

In kakšno živalico si boste vi izdelali?





sreda, 16. maj 2012

Venček iz marjetic

Travniki so v polnem razcvetu (no, danes nam sicer malce nagaja vreme) vendar smo v devetnajstih Ustvarjalnih iskricah v prvem delu spletli venček iz ivanjščic (lahko pa tudi iz drugih travnatih cvetic).
Na sprehodu si lahko skoraj na vsakem obronku naberete šopek ivanjščic - za en venček jih potrebujete cca 20 - 25. Nato poiščete prijeten prostorček, malce posedite in iz cvetic spletete kitko. Spletati začnete s tremi cvetovi, nato pa postopoma dodajate nove cvetove in peclje vpletate v kitko. Ko je venček dovolj velik, da bo lahko krasil našo "bučko" ga zaključite. To storite tako, da peclje vpletete tam, kjer smo začeli spletati. Brez skrbi, ne bo se razpletel, vaše naglavno okrasje pa vam bo marsikdo zavidal.

V drugem delu pa smo si izdelali še broško marjetica iz filca.

Potrebujemo:
- bel filc,
- ostanke rumenega in zelenega filca,
- gumb,
- varnostno zaponko,
- univerzalno lepilo,
- škarje, šivanko in prejico.

Iz belega filca narežemo trakove široke cca 1 cm. Iz rumenega pa dva kroga.

Iz trakov oblikujemo bele venčne liste in jih prilepimo na rumen krogec. Iz zelenega filca izrežemo lisič in ga prilepimo med (pod) venčne liste.
Prilepimo še drug rumen krogec. Marjetica je praktično gotova. Za okras prišijemo še gumb, na hrbto+no stran pa varnostno zaponko.

Veselo ustvarjanje!

sreda, 9. maj 2012

Hranilnik

Do počitnic je še slaba dva meseca, zato je skrajni čas (če seveda to še ne počnemo), da začnemo za drobne počitniške razvadice varčevati. Zato smo si v osemnajstih Ustvarjalnih iskricah izdelali preprost hranilnik.

Za izdelavo potrebujemo:
- pločevinko od kapučina (kave, kakava ...) s plastičnim pokrovom,
- potiskan papir,
- ostanke papirja,
- različne drobne dodatke (gumbe, perlice, pentljice ...),
- lepilo za papir,
- škarje in
- olfa nož.
Najprej škatlico "oblečemo" v papir. Izmerimo višino pločevinke. Odmerimo papir in ga izrežemo. Papir dobro premažemo z lepilom za papir in ga previdno nalepimo na pločevinko.

Sedaj pride na vrsto okraševanje. Pločevinko lahko poljubno okrasimo - izrežemo različne figurice iz papirja, dodamo kakšno pentljo, prilepimo gumbke, polperle. Skratka uporabimo material, ki ga imamo pri roki in ki nam je všeč.

V plastični pokrovček izrežemo z olfa nožem (tu prosimo za pomoč starše ali kakšno starejšo osebo) odprtino, skozi katero bomo lahko naše evre shranili v hranilnik.


Če smo zelo disciplinirani, potem nam pokrovčka ni potrebno prilepiti na škatlico. Če pa vemo, da bi prihranke z lahkoto porabili tudi prej, je bolje, da to storimo.

Pridno varčujte!


četrtek, 3. maj 2012

Torbica iz filca

Torbice so lušen in uporaben modni dodatek. V sedemnajstih Ustvarjalnih iskricah smo si zato zašili čisto svojo - unikatno torbico, ki bo namenjena poletnim pohajkovanjem s prijateljicami po mestu. Vanjo bomo lahko spravili ključe, kakšen evro za sladoled ... zagotovo pa takšne torbice ne bo imel nihče.

Za izdelavo torbice iz filca potrebujemo:
- filc,
- gumb,
- prejice,
- šivanko,
- škarje,
- ostanek bombaža in kvačko.


Iz filca izrežemo pravikotnik primerne velikosti za torbico. Za našo torbico 14 x 42 cm. Zložimo v torbico in si označimo strani. Iz ostankov filca izrežemo poljubno aplikacijo - v našem primeru ptičko, in jo prišijemo na prednjo stran torbice.
 
Sedaj torbico ob straneh z okrasnim obrobnim šivom zašijemo.
Ko je torbica zašita na prednjo stran zašijemo gumb in izrežemo gumbnico, ki jo prav tako obšijemo.

Iz bombaža skvačkamo trak za torbico primerne dolžine in jo prišijemo nanjo.

Torbica je tako gotova.

Veselo ustvarjanje!

Vetrna igrača

Pomlad je čas, ko svoj prosti čas zelo radi preživjamo na prostem. Izdelek šestnajstih Ustvarjalnih iskric je bil zato vetrna igrača. Izdelamo si jo lahko zelo hitro. Za izdelavo pa potrebujemo:
- plastični lonček,
- leseno paličico,
- polivinilasto vrečko za smeti,
- vrvico,
- selotejp,
- nekaj ostankov barvnih tapet in
- škarje.

V dno plastičnega lončka naredimo luknjico. Najbolje, da nam pri tem pomagajo starši, saj je luknjico najlažje narediti z ostrim koničastim predmetom, ki ga nad ognjem (vžigalnik) segrejemo. Skozi luknjico napeljemo vrvico (dolgo cca 50 cm) in jo v notranjosti lončka zavozlamo, tako lonček pritrdimo na vrvico.
Iz polivinilaste vrečke izrežemo dolge trakove in jih s selotejpom dobro prilepimo v notranjost lončka. Trakovi bodo tako lepo šelesteli v vetru.

Na paličico na zgornjem robu prilepimo selotejp v več plasteh. Pod njim trdno zavežemo vrvico na kateri ja lonček. Tako se nam vrvica, ko bomo tekli z vetrno igračo, ne bo mogla sneti.

Sedaj lonček z ostanki samolepilnih tapet (ali nalepkami) samo še okrasimo. Igrača je pripravljena. Primimo jo za paličico, dvignimo visoko v zrak in stecimo po travniku. Z njo bomo ujeli veter, ki ga bomo slišali šelesteti v trakovih naše igrače.

Uživajte pomlad!








Moja prva knjiga



Mesec april lahko imenujemo tudi mesec knjige, saj praznujemo v tem muhastem času kar dva dneva posvečena knjigi. 2. aprila praznujemo mednarodni dan knjig za otroke (rojstni dan pravljičarja Andersena), 23. aprila pa praznujemo svetovni dan knjige (dan smrti dveh velikanov svetovne književnosti Cervantesa in Shakespeara). Zato je bila tema petnajstih Ustvarjalnih iskric seveda knjiga. Izdelali smo si čisto svojo knjigo - leporello ali zgibanko.

Potrebujemo:
- trši papir za osnovo,
- nekaj belih listov,
- barvice ali flomastre,
- škarje,
- lepilo za papir.

Trši papir poljubne velikosti zgibamo v harmoniko. To bo osnova naši knjigi.
Samo kot zanimivost: veste, da izvira besedica leporello iz Mozartove opere Don Juan? Leporello je bilo namreč ime Don Juanovemu služabniku, ki si je moral zapisovati imena njegovih ljubic in ker je bil seznam predolg, si je izmislil zlaganje papirja v harmoniko.

Nadaljujemo z ustvarjanjem:
Velikost belih listov (na katere pišemo zgodbo) prilagodimo osnovi, da ne bodo preveliki in jih bomo kasneje lahko prilepili nanjo.
 

Sedaj pa začnemo ustvarjati svojo zgodbo.Teme so lahko različne, lahko napišemo (ali narišemo) pravljico, pustolovsko zgodbo, detektivko, zgodbico o čudovito preživetem dnevu, o svoji najljubši živali ...

Posebno pozornost namenimo ustvarjanju naslovnice in nikar ne pozabimo nanjo napisati svojega imena in priimka, saj smo tokrat mi pisatelji in ilustratorji, kajne?

 
Uspešno pisateljevanje!