četrtek, 31. januar 2013

Blazinica ninica

Blazinica ninica je bila izdelek naših štiriinštiridesetih Ustvarjalnih iskric. Ponovno smo reciklirali staro majico.

Potrebujemo:
- bombažno majico
- tekstilne flomastre
- šivanko in sukanec
- škarje
- polnilo za blazine
Majico najprej poslikamo. Pazimo da med obe plasti položimo tršo podlago. Po navodilih proizvajalca barvo ponavadi utrdimo z likanjem.Če je naša majica že pisana, poslikave ne potrebuje. Obrnemo jo narobe in jo zašijemo na spodnjem robu in na obeh rokavih. Obrnemo, napolnimo s polnilom in zašijemo še v ovratnem izrezu.
Naša blazinica ninica je tako gotova.



Punčka, ki odnaša skrbi



Punčka, ki odnaša skrbi prijaha iz Gvatemale. Drobno deklico položimo pod blazino in ji pred spanjem zaupamo vse svoje skrbi in probleme, ki nas tarejo. Punčka bo skrbi odnesla, mi pa bomo mirno zaspali.
V triinštiridesetih Ustvarjalnih iskricah, smo si naredili svojo "worry doll".

Potrebujemo:
- leseno kljukico
- bombaže različnih barv
- škarje
- kapljico lepila
- črn in rdeč kulij.

Kljukica predstavlja osnovo naše punčke. Ovijati jo začnemo s poljubno barvo bombaža, ki bo predstavljal krilce. Spletemo kitko in jo namestimo kot punčkine roke. Nadaljujemo z ovijanjem "bluzice". Oblikujemo lase in jih prilepimo na kljukico. Narišemo še obraz.

Mirne sanje.



Pogače za ptičke


V dvainštiridesetih ustvarjalnih iskricah smo skrse naučili izdelati ptičje pogače. V mrzli zimi so naše hitro izginile in drevesih so obvisele samo prazne vrvice.

Potrebujemo:
- kocko masla
- semena za krmljenje zunanjih ptic
- vrvico.

Maslo ogrejemo na sobni temperaturi. Zmečkamo in vmešamo toliko semen, da se še vedno dajo oblikovati v kroglico, vendar naj bo maslo samo dobro vezivo.

na vrvici naredimo debel vozelj in nad njim oblikujemo kroglico. Odložimo na krožnik. Iz vse mase oblikujemo krogle in jih postavimo v hladilnik (ali na okensko polico), da se dobro strdijo.
In že lahko z njimi razveselimo ptice, ki nam bodo pomladi našo zimsko skrb zanje rade vračale.

sobota, 5. januar 2013

Snegometer


Snega sicer spet ni, vendar sem prepričana, da nas zima še ni čisto zapustila in da nam bo še postregla z belo radostjo.
Je pa po svoje to tudi ok, saj je še vedno čas, da si izdelate svoj snegometer in ker zemlja ni zmrznjena, ga boste lahko še vedno postavili na domači zelenici ali vrtu in vam bo lahko meril, koliko snega bo (je) zapadlo. Ravno zato sva v enaištiridesetih Ustvarjalnih iskricah, oziroma v prvih v letu 2013, s Katarino izdelovali snegometer.
Za izdelavo potrebujemo:


desko 7 x 2 x 150 cm
deščica 2 x 1 x 21 cm
črna, bela in oranžna barva za les
črn alkoholni flomaster
filc
lepilo za les
ravnilo

 Desko ošilimo (izrežemo dva trikotnika), da jo bomo lahko zabili v zemljo. Cca 40 cm ne pobarvamo, saj bomo ta del ustrezno premazali z zaščito za les pred postavljanjem snegometra v zemljo.
Trikotnik, ki smo ga izrezali prebarvamo z oranžno barvo, saj bo to korenček za našega snežaka. Približno 80 cm deske pobarvamo z belo fasadno barvo, zadnjih 20 cm pa s črno. Tudi deščico prebarvamo s črno barvo. Ko se vse skupaj posuši, deščico prilepimo na desko tam, kjer je rob med belo in črno barvo, saj bo predstavljala krajec našega klobuka. Z alkoholnim flomastrom narišemo merilo, oči in usta ter prilepimo še korenček. Iz filca izrežemo še šal in ga snežaku privežemo okrog vratu, da ga ne bo zeblo.

Tako, snežak - snegometer je gotov in čaka, da ga postavimo na vrtu. ter seveda na sneg, da bo lahko pričel opravljati svojo nalogo. Veselo ustvarjanje.