torek, 30. april 2013

UI 57 Voščilnica za rojstni dan



Rojstni dnevi so priložnosti, za katere radi pošiljamo voščilnice. Z dobo mobilnih telefonov ta lepa navada sicer izumira, vendar je "voščiti z voščilnico" veliko lepše in osebnejše, kot poslati SMS. Zato sva v 57ih Ustvarjalnih iskricah s Katarino ustvarjali posebno rojstnodnevno voščilnico, ki jo bomo lahko razstavili kot slikarsko stojalo - "easel voščilnica" ji pravijo znani ustvarjalci.
Skrivnost take voščilnice je v posebnem zgibanju osnove.

Potrebujemo:
osnovo za voščilnico 2 x
različni dodatki (papir, trakovi, gumbi, nalepke, leseni okraski …)
lepilo za papir
obojestranski selotejp
škarje

Osnovo za voščilnico zgibamo takole:

Na polovico zgiba nanesemo obojestranski seletojp in nanj prilepimo drugo osnovo. Pri lepljenju moramo biti zelo natančni.
 

 Sedaj okrasimo vošilnico s poljubnim motivom. Lahko jo tudi narišemo.


Na notranji del voščilnice prilepimo poljuben okrasek (lahko gumb, trši kos papirja ...), ki nam bo pomagal, da bomo voščilnico lahko "postavili" na razstavo.




Veselo ustvarjanje. In ne pozabite poslati prijateljem vošilnic, ko bodo praznovali.
 

UI 56 Poživimo keramični lonček

Včasih so keramični lončki zelo pusti. Kako si naredimo takšen, čisto svoj keramični lonček, ki bo nosil našo osebno noto, sva s Katarino pokazali v 56ih  Ustvarjalnih iskricah.

Potrebujemo:
keramični lonček
flomastre za keramiko
pečico (160° - 90 minut (oz. glej navodila proizvajalca))

Keramični lonček temeljito očistimo in obrišemo do suhega.  Izberemo poljuben motiv in ga narišemo s konturnim flomastrom.
Ko se kontura posuši, ga pobarvamo. In nato po navodilih proizvajalca zapečemo (utrdimo) v pečici.

Seveda lahko na podoben način okrasimo tudi druge keramične ali steklene izdelke - lončke za rože, krožnike, skodelice, skledice ...

Prepustite se svoji domišljiji.

UI 55 Obesek za ključe


V 55ih Ustvarjalnih iskricah sva s Katarino izdelovali obesek za ključe iz penaste gume.

Potrebujemo:
penasto gumo
univerzalno lepilo
šablono
lesene kroglice
elastično vrvico
karabin
čopič
škarje
luknjač

Izberemo 3 barve penaste gume in nanje natančno (s pomočjo šablone) narišemo obris črke. Natančno izrežemo in vse tri plati zlepimo. Lepimo tako, da površimo črke namažemo z lepilom po res celotni površini. Pri nanosu lepila si pomagamo s čopičem.
Z luknjačem naredimo luknjico in skoznjo napeljemo elastično vrvico. Nasnujemo nekaj perlic in zavozlamo. Namestimo lahko še karabin.

Veselo ustvarjanje.

torek, 9. april 2013

UI 54 Pikapolonica

Pomlad je končno tu in pikapolonica, ki sva jo naredili s Katarino v 54. Ustvarjalnih iskricah, ni navadna pikapoka. Temveč lutka - narejena na vrtnarski rokavički. Na razcvetenem vrtu lahko tako uprizorite pravo predstavo.
Za izdelavo lutke-pikapoke potrebujete:


vrtnarsko rokavico
trši barvni papir rdeče in črne barve
šablono
2 razcepka
lepilo za papir
lepilo za les
škarje

 Pripravimo si šablono in jo prerišemo na papir - trup na črni papir in krila na rdeči papir. Izrežemo. Iz ostankov črnega papirja izrežemo še 7 pik, ki jih z lepilom za papir prilepimo na krila. Krila z razcepki pritrdimo na trup. Tako se bodo lahko premikala.

Rokavičko (lahko je tudi kakšna rokavička, ki je pozimi izgubila svoj par) napolnimo s časopisnim papirjem, da je med lepljenjem v primeru, da bi lepilo malce pronicalo, ne zlepimo skupaj.
Nato tik nad prsti z lepilom za les prilepimo glavo in nato še trup.
Počakamo, da se posuši in že se lahko igramo.

Lahko pa si izdelamo še več žuželk, čebelo, čmrlja, kakšnega metulja, mogoče mravljo in na vrtu zaigramo pravo pomladno predstavo.
Uživajte pomlad!