nedelja, 13. oktober 2013

UI 64 Družabne igre

V 64 Ustvarjalnih iskricah smo izdelovali družabne igre. Včasih nanje preprosto pozabimo, so pa zabavna izbira za preživljanje prostega časa.

Prva družabna igra, ki smo si jo izdelali je bila MLIN.


Vsak igralec dobi po 9 igralnih žetonov enake barve. Beli začne. Igralca izmenično polagata po en žeton na katerokoli presečišče ali vogal in poskuša zgraditi "mlin" to je po tri enake barve v vrsto - vodoravno ali navpično. Če nasprotnik položi svoj žeton v nasprotnikovo vrsto, mu prepreči, da bi mlin zaprl. Kdor mlin zapre, lahko nasprotniku vzame žeton z igralne plošče, vendar ne iz nasprotnikovega že zgrajenega mlina. Ko igralca odložita vse svoje žetone, jih začneta izmenično premikati. Igralec, ki je na potezi, lahko premakne le en žeton do sosednjega polja. Tudi sedaj vsak poskuša zgraditi nov mlin, da bi nasprotniku vzel žeton. Ko igralcu ostanejo samo še trije žetoni, lahko skoči na katerokoli prazno polje. Zmaga igralec, ki nasprotniku pobere 7 žetonov - vse razen dveh.


Za izdelavo potrebujemo:
print igralne mreže
2 x po 9 plastičnih zamaškov v dveh barvah
lepilo
škarje
trši barvni papir.

Trši barvni papir prepognemo. Izrežemo print igralne mreže in jo prepognemo ter prilepimo v notranjost tršega kartona. Naslovno stran okrasimo s sličico mlina in napisom, na hrbtno stran pa prilepimo navodila za igro. In že se lahko igramo. 

Druga igra, ki smo si jo izdelali je TANGRAM.

To je v bistvu predhodnica puzzle. To je klasična oblikovalna igra (zložljivka) za posameznika, ki izvira iz Kitajske. Igralec skuša iz majhnega števila geometrično preprostih sestavnih delov sestaviti čimveč različnih likov po predloženih skicah ali pa samostojno. Igro sestavlja 7 ploščic, ki so dobljene z razrezom kvadrata.



Potrebujemo:
print s tangramskim kvadratom
trši karton
lepilo
škarje

Print tangramskega kvadrata prilepimo na trši karton in razrežemo po črtah. Tako dobimo različne like - puzzle, ki jih sestavljamo v različne oblike.

Kot zadnjo igrico pa smo si izdelali še igrico SPOMIN.

Potrebujemo:
pokrovčke za vlaganje (enake)
printe različnih ilustracij (po 2 enaki)
lepilo
škarje
Sličice izrežemo in jih prilepimo v notranjost. Obrnemo narobe, premešamo in že lahko začnemo uriti svoj spomin ter iskati pare.

Veselo igranje.

Ni komentarjev: