petek, 6. april 2012

Pirhi, pirhi

Velikonočni prazniki so tukaj. Sredine - že trinajste - Ustvarjalne iskrice so bile zato praznično obarvane. Okraševali smo pirhe. Katarina je ustvarila dva prekrasna pirha. Ob krašenju jajčk je potrebno biti pozoren samo na eno stvar. Če krasimo pravo jajce, moramo uporabljati materiale, ki ne škodujejo zdravju.

Za pirhec s čipko tako potrebujemo:
- jajce (trdo kuhano),
- barvo za jajca (primerno za živila),
- košček čipke,
- sukanec, šivanko in škarje.

Jajce skuhamo in ga pobarvamo v skladu z navodili proizvajalca. Ko je ohlajeno, nanj namestimo še čipko. Odmerimo košček primerne velikosti, zašijemo in jajčko "oblečemo".

V nadaljevanju pa smo s prtično tehniko okrasili še plastično jajce, ki nam bo krasilo praznično mizo.
Potrebujemo:
- plastično jajce,
- servietke z različnimi pomladnimi motivi,
- paličico za ražnjiče,
- lepilo za servietno tehniko (lahko ga nadomestimo z belim lesarskim lepilom razredčenim z vodo),
- sladkor,
- okrasni trakec,
- čopič in škarje.

Plastično jajce pritrdimo na paličico. Iz servietka izrežemo motiv, ki ga želimo na jajčki in servetek razplastimo, tako da ostane samo zgornja - potiskana - plast. To plast z lepilom previdno prenesemo na jajce. Ko so pokriti vsi delci, pirh posujemo s kristalnim sladkorjem in pustimo, da se posuši. Privežemo še pentljico. Kristalni pirhec že lahko krasi naš velikonočni pogrinjek.

V nadaljevanju pa še nekaj idej okraševanja pirhov:


Čebulna jajca
Pirhec okrašen s kroglicami iz krep papirja



Oblečena stiroporna jajca
 
Pišče iz polente in papirja
Lepo praznujte!

6 komentarjev:

Simona pravi ...

In kakšne bodo nastajale jutri?

Anonimni pravi ...

zelo lepi:)

Nena pravi ...

spet čudovite ideje za najmlajše in tudi malo starejše

Petra Rovere pravi ...

super... sedaj moram samo še čas najdit... :o)

Karmen pravi ...

Zelo lepi pirhi. Za vsakega se nekaj najde.

VSE DOBRO pravi ...

Prav vsi pirhi so nadve lepi, ampak ti pobarvani s čebulnimi olupki pa meni tako diše po času naših babic in iz njih veje posebna toplina ...

Vse dobro ...