torek, 7. februar 2012

Knjižna kazala

Februar je tudi mesec kulture. Zato smo v prvi februarski oddaji, v četrtih Ustvarjalnih iskricah, izdelovali knjižna kazalka, ki so lahko krasno darilo za naše prijatelje. Knjige, ki jih prebiramo, tako ne bodo dobile ušes, knjižno kazalo pa nam bo vedno pokazalo, kje smo knjigo prenehali brati. Ko jo vzamemo v roke, se bo kar sama odprla na mestu, kjer moramo nadaljevati.

Potrebujemo:
- trši barvni papir za osnovo,
- ostanke različnih barvnih papirjev,
- različne dodatke (nalepke, trakce ...),
- lepilo in
- škarje.

Najprej izrežemo osnovo za kazalo. Mi smo izdelali klasična pravokotna kazala - dimenzije 4,5 x 20 cm. Nato pa se začne zanimivejši del ustvarjanje - okraševanje kazala. Če ga izdelujemo za prijatelja, poskušamo ujeti v motiv to, kar je prijatelju všeč, kar ga zanima. Motive izrežemo in jih prilepimo na kazalko. Uporabimo lahko tudi nalepke. Pred leti so bile zelo popularne in majhne deklice so jih zbirale in menjavale, danes pa jih lahko koristno uporabimo. Skratka tu se prepustimo domišljiji.
Na koncu z luknjačem izsekamo luknjico in privežemo trakec. Kazalo je gotovo.

Kot sem že omenila so lahko kazala različnih oblik in različno okrašena, predvsem to jih dela unikatne.
Tukajle je uporabljena stara razglednica, ki je prilepljena na tršo osnovo, ki smo ji z vogalnim izsekovalnikom okrasili vogalčke.

Uporabimo lahko tudi ilustracije iz različnih revih, naših najljubših ilustratorjev.
Tole kazalo pa je še malce posebno. Je kvadratne oblike - tako imenovano vogalno kazalo.  Na hrbtni strani ima papirnat trakec, ki ga zataknemo za vogal lista, kjer smo knjigo prenehali brati.



Jutri je kulturni praznikov - veselo ustvarjanje. Lahko pa si ob 18. uri na VTV ogledate tudi nove Ustvarjale iskrice, ki bodo že malce valentinovo obarvane.

1 komentar:

VSE DOBRO pravi ...

Priznati moram, da sem kot velika ljubiteljica knjig tudi v knjižna kazala kar fajn zagledana in ta so prav všečna ...

Vse dobro ...