četrtek, 3. maj 2012

Moja prva knjiga



Mesec april lahko imenujemo tudi mesec knjige, saj praznujemo v tem muhastem času kar dva dneva posvečena knjigi. 2. aprila praznujemo mednarodni dan knjig za otroke (rojstni dan pravljičarja Andersena), 23. aprila pa praznujemo svetovni dan knjige (dan smrti dveh velikanov svetovne književnosti Cervantesa in Shakespeara). Zato je bila tema petnajstih Ustvarjalnih iskric seveda knjiga. Izdelali smo si čisto svojo knjigo - leporello ali zgibanko.

Potrebujemo:
- trši papir za osnovo,
- nekaj belih listov,
- barvice ali flomastre,
- škarje,
- lepilo za papir.

Trši papir poljubne velikosti zgibamo v harmoniko. To bo osnova naši knjigi.
Samo kot zanimivost: veste, da izvira besedica leporello iz Mozartove opere Don Juan? Leporello je bilo namreč ime Don Juanovemu služabniku, ki si je moral zapisovati imena njegovih ljubic in ker je bil seznam predolg, si je izmislil zlaganje papirja v harmoniko.

Nadaljujemo z ustvarjanjem:
Velikost belih listov (na katere pišemo zgodbo) prilagodimo osnovi, da ne bodo preveliki in jih bomo kasneje lahko prilepili nanjo.
 

Sedaj pa začnemo ustvarjati svojo zgodbo.Teme so lahko različne, lahko napišemo (ali narišemo) pravljico, pustolovsko zgodbo, detektivko, zgodbico o čudovito preživetem dnevu, o svoji najljubši živali ...

Posebno pozornost namenimo ustvarjanju naslovnice in nikar ne pozabimo nanjo napisati svojega imena in priimka, saj smo tokrat mi pisatelji in ilustratorji, kajne?

 
Uspešno pisateljevanje!


1 komentar:

VSE DOBRO pravi ...

Super ideja in naša Medolina je že izdelala kakšno knjigo in vse so mi zelo, zelo ljube, ker so samo njene in je pisateljica in ilustratorka obenem ...

Knjige so take večne zveste prijateljice kajne?

Vse dobro ...